Multiplecategories

2014 — Color Classification in East Africa

In his plea that racism is not only a thing ‘white’ people do, journalist Robbert van Lanschot writes down a classification he has seen in East Africa. Van Lanschot: “For ‘black’ the ideal standard of beauty is brown not black”. He has distinguished the following classification of ‘black’ in East Africa:

black
coffee
chocolate
brown brown
brown
light

From the article:

“’Domme blondje’
Brown brown geldt als het allermooist. Een lelijk brown brown meisje met een onappetijtelijk gebit en een pokdalig gezicht wint het van een schitterend coffeekleurig meisje met fonkelende tanden en een zijden huid. Toch is het zo dat moeders hun zonen waarschuwen voor meisjes die brown brown zijn. Want die geven eigenlijk alleen maar ellende. Ze laten zich maar al te vaak najagen door mannen. Zoals wij het ‘domme blondje’ hebben, kent Afrika het ‘domme bruintje’. Op school heeft ze het gemakkelijk, want ze is automatisch het lievelingetje van de onderwijzer, die vaak ook zal proberen met haar te slapen. ‘Trouw liever met een donker meisje’, zeggen ouders tegen hun zonen. Dan doelen ze niet op een meisje dat helemaal zwart – black – is, maar op een meisje dat coffee is.

Trouwens, ook mannen die brown brown zijn, hebben een twijfelachtige reputatie: het zijn gemakzuchtige rokkenjagers. Een schoonzoon die brown brown is? Je moet er niet aan denken. Die huiver kom je ook bij Afro-Amerikanen tegen. Donker is lelijk, maar wel een veilige keuze. ‘The blacker the berry, the sweeter the juice’, luidt een oude volkswijsheid uit het zuiden van de Verenigde Staten.”

https://www.volkskrant.nl/opinie/-lelijk-brown-meisje-wint-het-nog-altijd-van-schitterend-coffee-kleurig-meisje~a3685891/